Digitale TV
Meer info
Belgacom TV

INDI

Telenet Digital TV

TV Vlaanderen

Prime
Snel zoeken

Gebruik een trefwoord om te vinden wat u zoekt
  Uitgebreid zoeken
Informatie
XML-RSS bestanden  RSS-feed
Het laatste nieuws en tips over digitale televisie toevoegen aan Google Homepage of Google Reader

Het laatste nieuws en tips over digitale televisie toevoegen aan My Yahoo
Privacyverklaring
E-mail een kennis
Contactinformatie

memo: voor snelle beslissers
Voor een goede werking van deze pagina, gelieve 'scripts toestaan' aan te schakelen

Telenet zal nog even geduld moeten oefenen voor het in heel Vlaanderen televisie kan aanbieden

Integan, de Antwerpse 'zuivere' kabelintercommunale die zo'n 200.000 kabelabonnees heeft, heeft het licht nog niet op groen gezet voor de overdracht van haar televisieactiviteiten aan Telenet. De raad van bestuur van Integan zei vrijdag niet neen, maar zeker ook nog geen ja op het 'voorakkoord' dat Telenet hierover, eind november, bereikte met de vier 'zuivere' kabelintercommunales Integan, Interelectra, WVEM en PBE en hun koepel Interkabel.

Integan houdt vast aan zijn eerdere beslissing om een expert aan te stellen, die 'alle opties' voor Integan moet bestuderen. Die opties gaan van een status-quo, via een overdracht van de televisieklanten aan een andere partner (Telenet en/of anderen), tot een volledige verkoop, met inbegrip van het kabelnetwerk zelf.

Bij bestuurders van Integan klinkt ergernis over de manier waarop het voorakkoord met Telenet tot stand is gekomen. De onderhandelaars van de vier intercommunales zouden al te snel gedacht hebben dat ze de juridische oorlog, die Interkabel al een tijdje uitvocht met Telenet, verloren hadden, nadat een rechtbank in juli geoordeeld had dat Telenet volgens eerdere akkoorden het alleenrecht bezat om 'punt-tot-punt-communicatie' aan te bieden op hun kabel. Behalve over interactieve televisie, was er ook nog een betwisting rond het aanbieden van internet, die nog niet beslecht was, en waarvoor de kaarten van Interkabel veel beter lagen. 'En dat is financieel veel belangrijker', klinkt het.

Bovendien zouden de onderhandelaars hun aandeelhouders te weinig op de hoogte gehouden hebben over de voortgang van de gesprekken met Telenet. Telenet lijkt daarbij handig gebruik gemaakt te hebben van zijn verplichtingen als beursgenoteerd bedrijf om, tijdens de onderhandelingen, aan te dringen op discretie, en daarna de bekendmaking van het nog zeer algemene voorakkoord te forceren. Sommige aandeelhouders hebben naar eigen zeggen de totstandkoming van dat akkoord uit de pers moeten vernemen.

Maar de belangrijkste bedenkingen van de bestuurders, en dus de aandeelhouders, van Integan zijn van financiële aard. Uit een doorlichting die professor Wim Moesen maakte van alle participaties van de stad Antwerpen - met twee derde van de aandelen is de stad veruit de grootste aandeelhouder van Integan - is immers gebleken dat Integan minstens 150 miljoen euro waard is, zei burgemeester Patrick Janssens vroeger al. Een verkoop van Integan zou Antwerpen met andere woorden minstens 100 miljoen euro moeten opleveren.

Dat is een pak meer dan het bedrag waar Antwerpen mogelijk maar uitzicht op heeft volgens het voorakkoord van eind november met Telenet. Telenet wil, aan alle Interkabel-intercommunales samen, een eenmalig bedrag betalen van 170 miljoen euro en, gedurende 38 jaar, een 'billijke vergoeding' om televisie te mogen aanbieden op hun kabel. Volgens Telenet zelf heeft het contract in zijn geheel een 'huidige waarde' van zo'n 350 miljoen euro.

Als dat bedrag verdeeld wordt volgens het aantal abonnees van elke Interkabel-intercommunale, heeft Integan recht op een kwart van die 350 miljoen. Maar Antwerpen, en andere aandeelhouders van Integan, hebben al laten verstaan dat ze geen vrede nemen met zo'n evenredige verdeling. In tegenstelling tot de drie andere zuivere intercommunales, is Integan immers actief in een sterk verstedelijkt gebied, met een belangrijke haven. Toegang tot het Integan-netwerk zou daarom meer waard zijn dan toegang tot pakweg het Interelectra-netwerk in Limburg. Omdat het Integan zo belangrijk vindt, zou Telenet trouwens zelf vroeger Integan al apart benaderd hebben met een informeel bod van 80 tot 85 miljoen euro, dat als te laag beoordeeld werd.

Het is nu in elk geval aan Telenet om met een gedetailleerder voorstel op de proppen te komen over hoeveel elke intercommunale juist zou krijgen, luidt het in kringen van Integan. Het legt daarmee de bal terug in het kamp van Telenet.

De bedoeling was dat de raden van bestuur van de vier intercommunales zich in januari zouden uitspreken over een gedetailleerder voorstel, waarna de gemeenten-aandeelhouders negentig dagen hebben om een akkoord goed te keuren.

'Maar zolang niet alle pistes onderzocht zijn, stappen wij niet naar onze gemeenteraad', zei een bestuurder van Integan gisteren. Vermits de expert, die al die pistes moet onderzoeken, pas in januari aangeduid wordt, ziet het er niet naar uit dat de oorspronkelijke timing om tegen eind april met heel de zaak rond te zijn, gehaald zal worden.

Bron: De Standaard - 17 december 2007
Ingezonden door: Wim Brokken - 17 december 2007

  De laatste digitale TV nieuwsberichten in één oogopslag
   Androme voorziet ATV van vernieuwde DigiText oplossing
   Androme voorziet regionale televisiezenders van digitext oplossing
   Telenet verhoogt prijzen kabeltelevisie
   Goed rapport voor alliantie Telenet met Interkabel
   Films van Twentieth Century Fox nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Belgacom TV
  Het digitale TV nieuws nu gratis in uw e-mailbox
Voor een goede werking van deze pagina, gelieve 'scripts toestaan' aan te schakelen

    Uw e-mailadres:   

* Klik hier voor een voorbeeld  

  De iDTV website blijft innoveren. Vanaf nu kan u wekelijks ons digitale TV e-nieuws ontvangen.

  Het e-nieuws bevat alle hoofdpunten van de afgelopen week en vat het belangrijkste digitale
  televisie nieuws samen. Ons e-nieuws is de meest eenvoudige manier om steeds op de hoogte te
  blijven van wat er gebeurt in de wereld van digitale televisie.

  Als u e-nieuws niet langer wenst te ontvangen kan u zich op elk moment uitschrijven.
Terug Forum Maak een afdruk van deze pagina Vertel iemand over dit artikel

Copyright © 2007  iDTV website 

Home   Nieuws   Forum     Woordenboek    Informatie    E-mail ons    Vraag en antwoord    TV-Gids  

Digitale TV : Nieuws - Telenet zal nog even ... - iDTV is digitaal en interactief televisie kijken